הוא סם פסיכואקטיבי סינתטי (מלאכותי) נפוץ במיוחד ממשפחת האנטקטוגנים, ששמו המדעי 3,4-methylenedioxy-N-methylamphetamine ובקיצור MDMA. לאקסטזי כינויים נוספים רבים כגון “אקסטה”, E ,XTC, “אדם” (Adam), “סם האהבה” ועוד. האקסטזי מגיע בדרך כלל בצורה של טבלית לבליעה, אשר מיוצרות בצבעים, צורות וגדלים שונים, ואף הרכבן הכימי אינו אחיד – לעתים הן מכילות MDMA בלבד, אולם לעתים מוסיפים אליהן חומרים אורגניים מלאכותיים או סמים אחרים (לרוב תוצרי משנה של ייצור הסם, כמו MBDB ו-MDEA או “אמפטמין”, למשל). האקסטזי נגזר מקבוצת האלקלואידים פנתילאמינים (ותת-הקבוצה אמפטמינים) והשפעתו העיקרית היא גרימת עלייה חדה ברמות המוליך העצבי סרוטונין, וכמו כן דופמין ונוראפינפרין במוח. כמויות גדולות של סרוטונין במערכת העצבים המרכזית גורמת לתחושה של אופוריה.
אקסטזי נחשב סם בלתי-חוקי ברוב מדינות העולם, וייצורו כמעט תמיד פיראטי ואינו נתון לפיקוח.
היסטוריה
חברת התרופות הגרמנית “מרק” רשמה את MDMA כפטנט ב 1912. באותה עת רשמה חברת התרופות “מרק” פטנטים על תרכובות כימיות רבות שהיו עשויות להיות שימושיות בתחום הרפואה בעתיד, והאקסטזי נשכח בצד במשך שנים רבות.
האקסטזי הובא לידיעת הציבור לראשונה על ידי ד”ר אלכסנדר שאלגין בשנות ה-60, שהמליץ על התרופה עבור טיפולים רפואיים מסוימים. הוא קרא לסם “Window”. השימוש באקסטזי היה נפוץ במיוחד בארצות הברית בקרב פסיכיאטרים עד שנות ה-80 כטיפול בסוגים שונים של הפרעות פסיכיאטריות, אז הוצא הסם מחוץ לחוק, כיוון שהתגלה כי יש לו תופעות לוואי חריפות ומסוכנות. כמו כן, נמצאו תרופות חלופיות בטוחות יותר לטיפול בדיכאון ובחרדה.
השימוש באקסטזי בציבור הרחב (ללא קשר לטיפול פסיכיאטרי) החל במועדוני ריקודים של הומוסקסואלים בעיקר. משם, הופץ הסם למסיבות רייב ומאוחר יותר לשאר הציבור. בשנות ה-90 עם התפתחות תרבות הטראנס והפסיכדליה באירופה ובארצות הברית החלו להשתמש בני נוער ומבוגרים צעירים בסם, והוא נחשב היום לאחד מ-4 הסמים הלא-חוקיים הנפוצים ביותר בנוסף לקנאביס, לקוקאין ולהרואין.
השפעות
כדור אקסטזי משפיע על אדם ממוצע כ-3 עד 7 שעות. ההשפעה הראשונית מורגשת בדרך כלל כ-20 עד 40 דקות לאחר הבליעה, וההשפעה מגיעה לשיאה כשעה עד שעתיים לאחר מכן.
המשתמש הממוצע יחוש בדרך כלל ערני ומלא אנרגיה, אך שליו מאוד. הרגישות לכאבים פוחתת וצבעים נראים חדים וברורים יותר. בדרך כלל אדם המצוי בהשפעת אקסטזי רואה באנשים הסובבים אותו אוהבים ושמחים יותר, לכן מכונה האקסטזי “סם האהבה”. כאשר עוברת השפעתו של הסם המשתמש חש בדרך כלל עייפות גדולה אך אינו מסוגל להירדם. בנוסף שורה עליו אווירת דכדוך ודיכאון עקב ירידה חדה ברמות הסרוטונין במערכת העצבים המרכזית כשהשפעת הסם פגה.
אצל אחוז קטן מהמשתמשים השימוש באקסטזי גורם למעין הפרעת ראייה, שבה גופים נעים משאירים אחריהם שובל. ברוב המקרים תופעה זו היא זמנית, אך יש מקרים שבהם היא נשארת קבועה.