התמכרות לסמים היא אחת ההתמכרויות הקשות יותר שקיימות. המכור מאבד כל רצון לבצע כל פעילות אחרת, והוא חי אך ורק למען הסם. מרכז הגמילה הרפואי רנסאנס-ויקטוריה, מציע תהליכי גמילה מסמים המסייעים למכורים לחזור לחיים עצמאיים ולנהל חיי שגרה מלאי פעילות. במרכז, פועלים אנשי מקצוע מנוסים המסייעים למכורים לחזור למוטב.
שלבי גמילה מסמים שחשוב להכיר
מספר שלבי גמילה מסמים משתנים ממכור אחד למשנהו, ומותאמים לכל מקרה בנפרד. אלה שלושה מבין השלבים העיקריים שכדאי להכיר:
- הגמילה הפיזית – זהו השלב הראשון שעוברים המכורים. גמילה זו נעשית בפיקוח רפואי ומטרתה היא להרגיל את הגוף לחיות ללא סמים. תהליך זה אינו פשוט, והוא מלווה בכאבים פיזיים ונפשיים עד שהנגמל מתרגל לחיות ללא הסם. בסיום שלב זה חשוב לא להפסיק את תהליך הגמילה. אחרת, הנגמל עלול לחזור לסורו במהירות.
- התאוששות – זהו השלב שבו מתחיל הנגמל לחיות את חייו ללא הסם בהשגחה צמודה. מצד אחד, הוא להוט להתחיל לחיות את חייו מחדש ולהתנסות בחוויות, תחביבים ותעסוקה – דברים שנמנעו ממנו בהשפעת הסם. מצד שני, גם רגשות העבר עלולות לרדוף את הנגמל, זיכרונות מן העבר ותחושות של ריקנות. בשלב זה על הנגמל ללמוד לנהל את רגשותיו והתנהגותו בצורה נכונה.
- שיקום החיים – בשלב זה על הנגמל להתחיל לשקם את חייו ולהראות לסביבתו שהוא השתנה ויכול לחיות ללא הסם. פעמים רבות מדובר בשיקום היחסים עם בני המשפחה – בני זוג, אחים או הורים, לצד שיקום חברתי. על המטופל ללמוד לרכוש חברים מחדש, לחדש את קשריו עם חברים ישנים שתמכו בו ולעסוק בפעילויות חברתיות שונות כמו טיולים או ספורט אתגרי. סוג שיקום נוסף הוא השיקום התעסוקתי שבמהלכו רוכש הנגמל מקצוע או מוצא עבודה חדשה.
איך נראים החיים לפני?
לפני מעבר שלבי גמילה מסמים, חייו של המכור מורכבים בעיקר מצריכה ממושכת של סמים ותסמינים המלווים לצריכה זו. כך, מבין סימני ההתמכרות לסמים שהם הנפוצים יותר אפשר להזכיר תסמיני דיכאון וחרדה, התגוננות כרונית, גניבת כסף, התחברות לאנשים מפוקפקים, התקפי פאניקה, חוסר ריכוז והפרעות קשב וריכוז, הימנעות מפני ביצוע התחייבויות שונות ועוד.