קוקאין – אלקלואיד, סם ממכר ביותר, המופק מעלי צמח הקוקה, שגדל בעיקר בדרום אמריקה באזורים ההרריים של קולומביה, בוליביה ופרו. עלי הקוקה נקטפים, מושרים בחומר אתרי כמו טינר או אתר אחר.
לאחר ההשריה העלים מיובשים ומהם ניתן להכין את האבקה הלבנה הגבישית של הקוקאין.
השפעות הקוקאין כוללות המרצה של מערכת העצבים המרכזית, דיכוי התיאבון ותחושת אופוריה ומרץ.
בנוסף לכך, הקוקאין מחולל אפקט של הרדמה מקומית, והיה בשימוש לצרכים אלה לפני שהתגלה כסם ממכר.
הקוקאין נחשב ל”סם של עשירים”, בגלל מחירו הגבוה (כמאה דולר לגרם). קוקאין משמש ברפואה להרדמה, בעיקר בניתוחי עיניים, אף וגרון, אך בשל היותו חומר רעיל וממכר, הפצתו, אחזקתו וצריכתו שלא למטרות רפואיות אסורים כמעט בכל רחבי העולם.
חלק מהחומרים המעורבבים עם הקוקאין עלולים להיות קטלניים בפני עצמם, במיוחד לאלה המשתמשים בהזרקה.
בדרך כלל השימוש הנפוץ הוא בהרחה (הסנפה) או עישון, זאת על-ידי המרת החומר מקוקאין הידרוכלוריד (מלח של קוקאין וחומצת מימן כלורי), שהיא האבקה המסיסה במים ועל כן מתאימה להסנפה והזרקה אך נקודת רתיחתה קרובה מדי לנקודת בעירתה ועל כן אינה מתאימה לעישון, לקוקאין freebase (קוקאין בצורתו הטהורה והפשוטה ביותר כאלקלואיד חופשי), שלו נקודת רתיחה נמוכה בהרבה ועל כן מתאים יותר לעישון ועישונו בעזרת כלי מתאים (כמו מבחנה או מקטרת זכוכית).
צורה זו של קוקאין נקראת ברחוב קראק. הכנת הקראק מקוקאין הידרוכלוריד מתבצעת לפי הנוסחה:
Coc-H+Cl– + NaHCO3 → Coc + H2O + CO2 + NaCl
מכיוון שספיגה בריאות מהירה בהרבה מספיגה דרך ריריות האף, השפעת הקראק מתחילה מהר יותר ונגמרת מהר יותר (לרוב נמשכת כ-10 דקות).
בהסנפה, הקוקאין פועל בצורה מתונה יותר מעישון (או הזרקה), ולכן עישון קוקאין מענג יותר וכתוצאה מכך, ההתרסקות שלאחר ההשפעה קשה יותר, והתמכרות מתרחשת מהר יותר.
גמילה מקוקאין היא קשה וכאובה במיוחד, וזאת משום שסם הקוקאין שייך לקבוצת סמים פסיכו-סטימולנטים – המוכרים גם כסמים מעוררים.
סם זה נחשב כאסור לגידול, אחזקה ושימוש כחלק מפקודת הסמים המסוכנים שמדינת ישראל קבעה.
אנו נתמקד בהשפעות הפיזיות והנפשיות של השימוש בקוקאין, והכניסה ההכרחית לתהליך גמילה.
השימוש בקוקאין מביא להשפעה ארוכת טווח על המשתמש בסם זה.
בין אם מדובר בתסמינים פיזיים או נפשיים, התמכרות לקוקאין מביאה איתה נזקים רבים – ולכן הגמילה חשובה כל כך לבריאותו של המשתמש.
מהם תסמיני ההתמכרות לקוקאין וכיצד ניתן להיגמל ממנה?
בשונה מסמים קלים, על המכורים לסמים קשים כמו קוקאין להבין דבר חשוב: מפגשים שבועיים לא יספיקו לתהליך הגמילה, אלא יהיה צורך באשפוז.
מטרת האשפוז הוא, למעשה, לסייע למכור דרך גמילה פיזית ולהביא אותו לכדי יציבות נפשית – כעת, מששבר את דפוסי ההתמכרות לקוקאין הקשים.
בנוסף, צוות מיומן במרכז אשפוז זה יבנה למשתקם תכנית לפיה הוא יצטרך להתנהל לאחר שייצא מהאשפוז.
כדי להתגבר על ההשפעות ההרסנות על מערכת העצבים, כמו גם על הנפש – חשוב להיכנס לתהליך גמילה מסמים שיסייע לשבור את דפוסי ההתמכרות ההרסניים. עם הליווי המקצועי של הצוות בעמותת מעל הסם חייכם ישתנו בהדרגה ובהצלחה.
לכל הפרטים, צרו קשר – נשמח לסייע 1800-205-077