כשאדם סובל מכאב חריף, הוא מוכן לעשות הכל כדי לעמעם את התחושה הקשה. זוהי כמובן הסיבה לפופולריות הרבה של משככי הכאבים ובהם פרקוסט. אבל לצד הפתרון ישנה גם בעיה: למרות שמדובר בתרופות חוקיות, הן מכילות חומרים ממכרים ורבי עוצמה שעלולים לגרום גם לנזקים. בנוסף הגוף מפתח סבילות לחומרים הפעילים – במקרה של פרקוסט אלה הם האוקסיקודון והפרצטמול – ולכן זקוק למינונים הולכים וגדלים של התרופה. התוצאה היא סכנת התמכרות ממשית ופגיעה פיזית ונפשית. בארה"ב משככי כאבים (לאו דווקא פרקוסט אלא סוגים שונים של כדורים) אחראים ליותר מקרי מוות בשנים האחרונות מאשר סמים לא חוקיים! כשנדרשת גמילה מפרקוסט חשוב לעבור אותה בעזרת נשות ואנשי מקצוע עם ניסיון – עמותת מעל הסם וסרגיי יורצ'נקו מיומנים מאוד בהושטת אותה עזרה חיונית.
השלבים השונים של תהליך גמילה מפרקוסט
- הפחתת המינונים – השלב הראשון הוא הפחתה הדרגתית של מינוני הפרקוסט. ההדרגתיות הינה קריטית: הפסקה מהירה מדי עלולה להיות מלווה בכאבים חמורים ובעוד תופעות לוואי קשות. דגש נוסף בשלב זה הוא תשומת לב מלאה לתסמינים הפיזיים של הגמילה עצמה – בחילות, הקאות, שרירים תפוסים, תשישות, הזעה מוגברת ובחלק מהמקרים גם תוקפנות.
- טיפול רגשי מעמיק – כשהגוף מתנקה מהשפעת האוקסיקודון ומסתגל לחיים ללא המשכך, נדרשת התייחסות מקצועית מעמיקה להיבטים הרגשיים. חשוב להבין שלכל התמכרות יש גם יסוד נפשי, ולכן חובה לצייד את האדם בכלים יעילים להתמודדות עם מצוקה, כאב וקשיים מסוגים שונים – כך שלא יחזור להשתמש בפרקוסט.
- תמיכה – לאחר ניתוק התלות הפיזית והנפשית בפרוקסט האדם יכול לעלות על נתיב מיטיב עבורו. על-פי הניסיון המצטבר בתחום הגמילה, עדיין ייתכנו מעידות ולכן חשוב שהתהליך יכלול גם תמיכה לאחר שהגמילה עצמה מסתיימת.
איך נגמלים מפרקוסט?
גמילה מפרקוסט כמו גם מכדורים אופיואידיים אחרים עלולה להיות חוויה מאתגרת מאוד לכל אחד ואחת. בשלב הראשון זוהי כאמור הכמיהה של הגוף לחומר רב העוצמה שהתרגל אליו ובעצם התמכר, ובשלב שני הנפש עלולה להיות כואבת. הצוות עתיר הניסיון של עמותת מעל הסם מאפשר גמילה מתרופות וסמים באופן בטוח, ולא פחות חשוב, כזו שהתוצאות שלה נשמרות לטווח ארוך מאוד גם כשהאדם נדרש להתמודד עם מצבים מורכבים בחייו.