תרופה לשיכוך כאבים מוגדרת כחומר (או תרכובת של כמה) שנועד להקל על כאבים וסימפטומים הנובעים ממחלה.
לפני שנדבר על גמילה ממשככי כאבים, נשוחח קצת על ההתמכרות לתרופות.
התמכרות לתרופות היא שם כולל ההתמכרות לתרופות מרשם שניתן לרכוש רק על ידי מרשם רופא, והתמכרות ללא מרשם, בין אם משככי כאבים ובין אם תרופות אחרות שניתן לרכוש באופן עצמאי, ללא הגבלה.
לא כל כאב ולא כל מצב רפואי זמני המצריך שימוש במשככי כאבים מהווה סכנה להתפתחותה של התמכרות.
במדינת ישראל שבה הרבה אנשים סובלים מתסמונת הלם קרב, מספר תאונות דרכים גבוה במיוחד, כמות האוכלוסייה הסובלת מתסמונת כאבים כרונית גדל משנה לשנה יותר.
כמו כן מצטרפים אליהם אנשים שעברו כל מני ניתוחים מורכבים, הסובלים מכאבי גב כרוניים, החלפת מרפקים וכו'.
מתוך אלו שנזדקקו בשלב זה או אחר בחייהם למשככי כאבים, בין חזקים יותר ובין אם פחות, רובם לאחר שחלף כאב הפסיקו גם עם כדורים, אך יש רבים שגילו לאחר הפסקת הכאב, שההתמכרות חזקה מהם.
ישנם אנשים שהשימוש הלגיטימי הראשוני הופך לשימוש לרעה ואף להתמכרות.
האנשים ממשיכים לפעמים להשתמש בהם לא בשל תסמונת כאבים, אלא מפחד מתסמונת גמילה, אשר מלווה בסבל פיזי ורגשי.
התסמינים של גמילה ממשככי כאבים הם: רעד בגוף, אי שקט פסיכומוטורי, עצבנות, צמרמורות, פיהוקים, הזעת יתר, כאבי שרירים ופרקים, שלשולים, סמני חרדה ודיכאון ועוד.
לבסוף, פגיעה בתפקוד התעסוקתי וחברתי של האדם, התרחקות מחברים, בני משפחה וקרובים וכמובן מעידה אף היא על התפתחותה של התמכרות.
היום שוק משככי הכאבים וכדורי המרשם מסוג זה רחב ועשיר ואנו נתקלים בשימוש לא לפי הנחיות רפואיות, אלא בדרכי שימוש אחרים המהווים סכנת חיים: עישון, הזרקה, מציצה וכו'.
תרופות המיועדות להדבקה (פנטניל) מעשנים, מצצים או מזריקים. סובוטקס המיועד לשימוש מתחת לשון מזריקים. ודוגמאות של שימוש נגד ההנחיות אפשר להמשיך עוד ועוד.
צורת השימוש אינה נכונה גורמת לחיזוק ההתמכרות ומוסיפה קשיים נוספים בתהליכי גמילה.
רשימת התרופות כוללת הרבה אופייוידים סינטטיים כגון: אוקסיקונטין, אוקסיקודו, קודאין, פנטניל, פרוסט, פרכודן, מתדון (אדולן), כדורי מורפין, טרמל (טרמדקס) ועוד.
טיפול גמילה משימוש לרעה במשככי כאבים הוא תהליך מומלץ לטווח בין שבועיים-שלושה לביצוע במסגרת אשפוז תחת השגחה ופיקוח רפואיופסיכוסוציאלי פרטני וקבוצתי.
גורם החשוב ביותר, אשר לא ניתן לשכוח הוא האם תסמונת כאבים המקורית, אשר הביא את המטופל לתחילת השימוש בכדורים מתמשכת? אם המטופל הבריא מבעיה המקורית ורק ממשיך לטול כדורים עקב פחד מסבל של תסמונת גמילה או הרגל רע, אז אנו יכולים לתת לו מענה מתאים ולהצליח בתהליכי גמילה.
במידה ומדובר בבן אדם הסובל ממחלה חשוכת מרפא (חולה אונקולוגי, מצב אחרי טראומה קשה מאוד), צריך לתת לו טיפול בכדורים תחליפי סם עם פוטנציאל להתמכרות נמוך ביותר.
טיפול גמילה עכשווי מומלץ לבצע על ידי כדורים מקבוצת אגוניסטים או אנטגוניסטים חלקיים או מלאים בשילוב עם טיפול הרגעה, הפחתת תסמיני גמילה פיזיים ונפשיים.
בתום תהליך הגמילה אנו משתדלים להעביר מטופלים להמשך מעקב שיקומי במסגרת קהילות טיפוליות, מרכזי יום במשרד רווחה, יחידות לטיפול בהתמכרויות בלשכת רווחה לפי מקום מגוריו.
במידה והמטופל אינו מעוניין בהמשך מעקב פסיכוסוציאלי סדיר אנו ממליצים לו להיעזר בנטילת כדור – אנטגוניסט מלא לקולטנים אופייודים – נלטרקסון למשך 9-12 חודשים לפחות.
אין לשלול תועלת רבה משיטות טיפול גמילה ממשככי כאבים באופן אלטרנטיבי: הרפיית שרירים דרך עיסוי רפואי, סאונה, מדיטציה, שחיה בבריכה או בים וכו'.
בשנים האחרונות, הגבירה מחלוקת דעות לגבי קביעה רשמית של מריחואנה רפואית לאנשים הסובלים מתסמונת כאבים כרונית, קשה ובלתי פוסקת שניסיונות טיפול שגרתיים רבים כשלו.
אנו מעדיפים לא להתווכח בנושא הזה ושוקלים לנכון לתת למרפאות כאבים לתת מענה מקצועי בכל מיקרה פרטי לגופו של עניין.
כמו כן, חשוב להזכיר שקיימת כמות לא קטנה של אנשים מכורים, אשר אינם מעוניינים בגמילה טוטלית מסיבה היא או אחרת, אבל גם כן לא רוצים יותר להשתמש בסמי "רחוב" קשים או כדורי מרשם משוק "שחור".
מטופלים מסוג זה יכולים לפנות למרכז טיפול ע"י למרות שבדיקות שתן אקראי על מנת למנוע המשך שימוש בסמים.
אולי יעניין אתכם גם לקרוא על –